ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

BAKARA

224

 

وَلاَ تَجْعَلُواْ اللّهَ عُرْضَةً لِّأَيْمَانِكُمْ أَن تَبَرُّواْ

وَتَتَّقُواْ وَتُصْلِحُواْ بَيْنَ النَّاسِ وَاللّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

 

224. Allah'ı yeminlerinizle iyilik etmenize, sakınmanıza ve insanların arasını bulmaya engel yapmayın. Allah Semi'dir, Alimdir.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı dört başlık halinde sunacağız:

 

1- Önceki Buyruklarla ilişkisi:

2- Ayetin Nüzul Sebebi:

3- ''Allah'ı Yeminlerinize ... Engel Yapmayın."

4- Yeminler iyiliğe ve Takvaya Engel Edilmemelidir:

 

1- Önceki Buyruklarla ilişkisi:

 

İlim adamları der ki: Yüce Allah infak etmeyi, yetimlerle, kadınlarla güzel bir şekilde geçinmeyi emrettikten sonra, biz bu işi yapmamak üzere yemin ettik diye bahane ileri sürerek güzel herhangi birşeyden uzak durmayınız, diye buyurdu. Bu anlamda bir açıklama İbn Abbas'tan, Nehai, Mücahid, Rabi' ve başkalarından gelmiştir. Said b. Cübeyr der ki: Burada iyilik yapmamak, akrabalık bağını gözetmemek, insanlar arasını düzeltmemek üzere yemin eden kimse kastedilmektedir. Böyle bir kişiye; iyilik yap denilir, o: Yemin ettim diye cevap verir.

 

Kimi müfessirler de şöyle demektedir: Bunun anlamı sizler eğer iyilik, takva ve ıslah yapmak istiyor iseniz, yalan söyleyerek Allah adına yemin etmeyiniz. O taktirde burada (...) edatını (...) takdir etmeye gerek yoktur.

 

Şöyle de denilmiştir: Allah adına çokça yemin etmeyiniz. Çünkü bu kalplere daha çok heybet verir. Bundan dolayı Yüce Allah: "Yeminlerinizi koruyun"(el-Maide, 89) diye buyurmuştur. Çokça yemin edeni de yererek şöyle buyurmaktadır: "Çokça yemin eden aşağılık ve değersiz hiçbir kişiye de itaat etme'' (el-Kalem, 10)

 

Araplar az yemin etmeyi övülme sebebi kabul ederler, öyle ki şairlerden birisi şöyle demiştir: "Yeminleri az ve yeminini korur Ondan bir yemin sadır olursa gereğini yerine getirir."

 

Buna göre: "İyilikyapmanıza" buyruğunun anlamı şu olur: Az yemin ediniz, çünkü bunda iyilik ve takva sözkonusudur. Çokça yemin etmek ile birlikte yeminlerin bozulması halinde, Yüce Allah'ın hakkına az riayet sözkonusu olur. Bu, güzel bir açıklama şeklidir.

 

Malik b. Enes der ki: Bana ulaştığına göre bu, her hususta Allah adına yemin etmektir. Bir görüşe göre bunun anlamı sizler yemini hak batıl herşey hakkında gelişigüzel kullanmayın.

ez-Zeccac ve başkaları da der ki: Ayet-i kerimenin anlamı şudur: Bir kimseden hayır bir iş yapması istenince o Allah'ı bahane ederek, benim bu konuda yeminim vardır, der. Halbuki hiç de yemin etmiş değildir. el-Ku tebi der ki: Anlamı şudur: Sizler akrabalık bağlarınızı gözetmemek, sadaka vermemek, ıslah etmemek üzere ve buna benzer çeşitli iyiliklere dair yemin ettiğiniz takdirde o yeminlerinizin keffaretini ödeyiniz (yeminleriniz iyilik yapmanıza engel olmasın).

 

Derim ki: Bu bizim de yaptığımız açıklama dolayısıyla güzel bir tefsirdir.

Bundan sonraki başlıkta açıklayacağımız üzere nüzul sebebi de buna delalet etmektedir.

 

2- Ayetin Nüzul Sebebi:

 

Denildiğine göre bu ayet-i kerime Ebu Bekr es-Sıddik hakkında nazil olmuştur. O, Hz. Aişe hakkında ileri geri konuşan Mistah'a herhangi bir infakta bulunmamak üzere yemin etmişti. Nitekim İfk hadisinde bu geçmektedir. İleride buna dair açıklamalar Nur Suresi'nde (22. ayet-i kerimede) gelecektir. Bu açıklama da İbn Cüreyc'den nakledilmiştir.

 

Bir görüşe göre bu ayet-i kerime yine Ebu Bekr es-Sıddik hakkında misafirlerle birlikte yememek üzere yemin etmesi üzerine nazil olmuştur. Bir başka görüşe göre bu ayet-i kerime Abdullah b. Revaha hakkında Beşir b. en-Nu'man ile konuşmamak üzere yemin etmesi üzerine nazil olmuştur. Beşir b. en-Numan ise Abdullah'ın kızkardeşinin kocası ve eniştesi idi. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

3- ''Allah'ı Yeminlerinize ... Engel Yapmayın."

 

el-Cevheri'den nakl edildiği ne göre dikili hedef (gibi) yapmayın, demektir. Ayet-i kerimede geçen "urda" birşey ile birlikte olmak, birşeye karşı güçlü olmak anlamına gelir. Yine 'urda himmet anlamına da gelir. Şair der ki:

 

"Onlar öyle yardımcılardır ki, bütün himmetleri ''urda) düşman ile karşılaşmaktır."

Filan kişi insanlar için 'urdadır, denilirken sürekli olarak onun hakkında ileri geri konuşmaz demektir. Filanı şu işe 'urda yaptım, denilirken onun için hedef olarak diktim demektir. Bu kelimenin şiddet ve güç anlamını ifade ettiği de söylenmiştir. Kadın hakkında nikaha 'urdadır, denildiği zaman evlenebilecek durumda olması kastedilir. Filanın 'urdası vardır, denildiğinde yolculuk yapmaya, savaşa gücü yeter, demektir. Ka'b b. Züheyr der ki: (Hızlıca yol aldığından) kulaklarının dibindeki çukurlardan ter boşanınca; Onun bütün himmeti, gücü hiçbir alameti bulunmayan ve bilinmeyen yolda maharetle yol almaktır."

 

Abdullah b. ez-Zübeyr de der ki: İşte bu savaş günleri içindir, bu da benim oyalanmam için Bu ise bizim yolculuğumuz için bir güç ve kuvvettir ('urda)." Yani bir araçtır, hazırlıktır.

 

Bir başka şair şöyle demektedir: "Beni levmedenlere bir 'urda (dikili hedef) sakın kılma!"

 

Evs b. Hacer de der ki: "Erkek deve gibi bir kırat bir gün onun 'urdası (hazırlanması) Yola koyuImam içindir ve onun bir sarsılışı ve hızlıca bir koşuşu vardır."

 

Ayet-i kerimenin anlamı şudur: Allah adına yemin etmeyi iyilikten uzak durmak için kendiniz için bir güç, bir araç kılmayınız.

 

4- Yeminler iyiliğe ve Takvaya Engel Edilmemelidir:

 

Yüce Allah'ın: "İyilik etmenize, sakınmanıza ... " buyruğu mübteda olup onun haberi hazfedilmiştir. Yani; iyilik, takva ve insanlar arasını düzeltmek daha uygundur, daha güzeldir. Yüce Allah'ın: "itaat ve güzel söz" (Muhammed, 21) buyruğunda olduğu gibi. Bu açıklamalar ez-Zeccac ve en-Ne hhas'tan nakledilmiştir

 

Bu buyruğun nasb mahallinde olduğu da söylenmiştir. Yani aziz ve celil olan Allah hakkında yemin etmeniz, sizleri bir (iyilik), takva ve ıslah yapmaktan alıkoymasın. Yine bu açıklamalar ez-Zeccac'dan nakledilmiştir

 

Bir diğer görüşe göre bu, mef'ulün lehtir. (Yani Allah adına yemin iyilik yapmanız, takva ve ıslah için bir engel olmasın).

 

Bir görüşe göre de bunun anlamı, iyilik yapmamanız için şeklindedir. Burada (olumsuzluk edatı olan): "la" hazfedilmişir. Yüce Allah'ın: ''Allah saparsınız diye size açıklar" (en-Nisa, 176) buyruğunda olduğu gibi. Anlamı ise, sapmayasınız diye açıklar, şeklindedir. Bunu Taberi ve en-Nehhas söylemiştir.

 

Bu buyruğun mansub oluşunun dördüncü açıklama şekli de: İyilik yapmaktan hoşlanmadığınız için .. şeklinde olup, daha sonra bu (anlamı ifade eden: Kerih görmek anlamındaki kelime) hazfedilmiştir. Bunu da en-Nehhas ile el-Mehdevi zikretmiştir.

 

Bir diğer görüş olan el-Halil ve el-Kisai'nin görüşüne göre bu cer mahallindedir. Takdiri ise iyilik yapmak hususunda (anlamına gelecek şekilde): (...) şeklindedir. Burada cer harfi zikredilmeyip ondan dolayı da mecrur olmuştur.

 

"Allah" kulların sözlerini işiten "Semi'dir" onların niyetlerini bilen "Alim'dir."

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Bakara 225

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR